A kenderről
A kenderrel kapcsolatban rengeteg tévhit él az emberekben amit sajnos az interneten található, gyakran kétes eredetű, tudományos háttért nélkülöző információs források is táplálnak. 

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! 


Múltja, eredete: 
A kender (Cannabis sativa L.) egyike a legrégebbi kultúr-,illevte termesztett növényeinknek. őshazája minden bizonnyal Közép-Ázsia. Vadon termő alakja ott még ma is kiterjedt területeken található. 

A kender őshazájából mintegy 10 000 éve nyugat és kelet felé vette az útját. Az orosz síkságon át a szkíták közvetítésével terjedt el a Kárpátokig, illetve a Duna deltájáig. A honfoglaláskor a magyarok a kendert már az országban találták. Erre a nagykamarási honfoglaláskori sírlelet, egy kenderből készült öv a legfőbb bizonyíték. 

Fajtái,alcsoportjai: 
Hazánkban a „cannabis”, „marihuána”, „vadkender”, „kender”, „fű”, és egyéb szavakat sokan szinonimaként használják, helytelenül. A kenderfélék több alcsoportra oszthatók.  A csoportosítás egyik módja lehet a biológia besorolásuk és THC tartalmuk. 

Felhasználásuk módja szerint ismerünk  „hasznos” vagy „ipari” kendert, valamint  „hasis” vagyis magas THC tartalmú, tudatmódosító hatása miatt kábítószerként fogyasztott kendert. 

Keresztezéssel a különféle alfajok tulajdonságai felcserélhetőek, erősíthetőek a felhasználási érték maximalizálása érdekében.  


Általánosan az „Indica” faj egyedei tartalmaznak kábítószerként való használatra alkalmas, 2-20% THC-t. A Sativa (latinul „hasznos”) faj egyedei nagyon alacsony, semmilyen tudatmódosító hatással nem járó, 0,01-0,3% THC-t. Ez a mennyiség az emberi szervezet számára nem káros, érzékelhetetlen.Természetesen nem okoz kábulatot,függőséget vagy bármilyen nem kívánt hatást.

I.faj: Cannabis Indica L. Serebr. : Indiai kender 
II. faj: Cannabis Sativa Serebr. : Közönséges (kultúr-) kender    
   1. Alfaj: Cannabis Sativa L. Serebr. Spontanea = vadkender    
   2. Alfaj: Cannabis Sativa L. Szerebr.Culta = közönséges (kultúr kender)   

Az étkezési, ipari kender jellemzően erős, vastag szárú, sok levelű, magas növésű (1-5-5m) ha rostkenderként hasznosítják vagy szintén magas (1,5-3,5m) de bokros, kevésbé erős szárú változatban, ami a kendermag, kendermagolaj termesztésére kiváló.  


A kender felhasználási területei: 
A teljesség igénye nélkül néhány legfontosabb a számos lehetőség közül: 

szára,levelei:  rostjaiból kötél, magas minőségű papír (pénz,dohány,különleges irodai,etc.), pozdorja bútorgyártáshoz, szigetelőanyag, tégla, valamint szövet, ruha alapanyag készíthető. 

magja: önmagában is fogyasztható, kellemes ízű, magas protein, vitamin is olajtartalma miatt mindenkinek ajánlott. megőrölve kenderliszthez jutunk, ami rendkívül egészséges és ugyan úgy használható tészták, sütemények,pizzák készítéséhez mint a hagyományos búzaliszt. Magas proteintartalma miatt táplálékiegészítőként is árusítják. Megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával tej helyettesítő laktózmentes „kendertej” készíthető belőle Glutént nem tartalmaz! 

olaja: magjából hideg préseléssel kiváló minőségű, magas esszenciális zsírsav (omega3-6, GLA) tartalmú étkezési olaj nyerhető. Az elérhető egyetlen forrásként, az emberi szervezet számára optimális 3:1 arányban ami biztosítja a lehető legjobb hasznosítását ezen telítetlen zsírsavaknak. Finomítás után ipari olaj vagy bio üzemanyag készíthető belőle.

Ajánlások
Dr. Andrew Weil, College of Medicine, Arizona, USA
Összetevőinek köszönhetően a kendermagolaj nagyon pozitív hatással lehet az Ön egészségi …
Dr. Jace Callaway, University of Kuopio, Finland
Atópiás dermatitiszben (bőrgyulladás), illetve ekcémában szenvedő betegeket vizsgáltunk …
Felhasználási javaslat

A betegségek megelőzése és az immunrendszer megerősítése érdekében napi 2 evőkanál olaj szájon át történő fogyasztása javasolt. Ez fedezi a szervezet teljes napi szükségletét Omega3 és Omega6 esszenciális, telítetlen …

Részletek
Facebook
Copyright © 2011 - Minden jog fenntartva - www.biokendermagolaj.hu